Basketbolda cut çeşitleri çok fazla olduğu için merak uyandırıyor. En çok yapılan 5 cut çeşidini sizlere açıklayacağız…
Temel olarak bakıldığı zaman basketbolda cut çeşitleri en temel tanımlaması burada top almak veya alanı boşaltmak anlamına gelmektedir. En büyük özelliklerinden bir tanesi de topsuz hücum oyuncusu tarafından yapılan bir hareket olmasıdır. Topsuz olması oyun içerisinde top almak veya top almak için alan boşaltmak gibi düşünülmektedir. Ancak birçok çeşidi bulunmaktadır ve bu yüzden de ne zaman nerede yapılacağı en büyük merak unsuru olmaktadır.
Basketbolda V Cut İle Savunmanın Kandırılması
Net bir şekilde yön değiştirilen hamlelerden bir tanesi V Cut olmaktadır. Basketbolda cut çeşitleri arasında ayrıca en çok uygulananlardan bir tanesidir. Çok fazla yapılıyor çünkü burada doğrudan yön değiştirerek savunmayı kandırmak niyetiyle yapılmaktadır. Temel olarak 2 farklı adımdan oluşmaktadır. Adımları:
- Hücum oyuncusu en başta savunma oyuncusuna ile başka bir yöne giderek yanıltmaya çalışmaktadır.
- Sonra aniden yön değiştirerek savunmayı tamamlamadan önce topun gideceği yöne doğru ilerlemektedir.
- Böylelikle savunmanın dikkatini dağıtmaktadır.
Top almak için yapılmaktadır. Basketbolda cut çeşitleri genellikle topsuz yapıldığı için sonucunda da topun oyuncuya gelmesi beklenmektedir. Burada oyuncu çembere doğru giderek aniden yön değiştirerek daha sonra topu almaya çalışmaktadır.
Örneğin ilk olarak oyuncu hücum oyuncusunu sağa doğru hareket etmeye başlatır ve daha sonra da savunma oyuncusunun da onu takip etmesi için zaman bırakır. Sonra ise hücum oyuncusunu sola doğru yönü değişirse savunma oyuncusu da sağa doğru hareket edecektir. Çembere doğru giderek daha sonra yeniden geriye adım atarak anlık bir top almalıdır.
Ne kadar iyi yapılıyorsa burada bu oyuncu savunmayı yanıltacaktır. Psikolojik açıdan da karşı taraftaki oyuncunun kendisinin dikkatsiz olarak görülmesine neden olacaktır. Sürekli olarak performans ortaya çıkardığı için yapılmaktadır. Engellenmesi için burada savunma oyuncusunun hücum oyuncusunun yönünü doğru tahmin etmesi gerekmektedir.
Basketbolda L Cut İle Alan Yaratılması
Basketbolda cut çeşitleri içerisinde alan yaratmak için kullanılan seçeneklerden bir tanesi de L cut olmaktadır. İngilizce bu kelimenin kesmek anlamına geldiğini biliyorsunuz. Basketbolda cut çeşitleri Her zaman savunmayı yanıltmak için yapılmaktadır.
Buradaki en büyük özellik ise hücum oyuncusunun da savunma oyuncusunu takip ederek daha sonra onu şaşırtarak hareket etmesidir. Savunmacı ne kadar yanlış yöne giderse hücum oyuncusu o kadar başarılı olacaktır. Burada aslında karşılıklı bir takip söz konusu olmaktadır. Çünkü bazen rakip takım yaparken bazen de ev sahibi takım yapabilmektedir.
En temel seçenek de burada boş alan yaratmaktır. Savunmayı geçmek amacıyla boş alan yaratılır ve böylelikle top alınabilecektir. Özellikle hücum oyuncusunu savunmaya geçebilmesi için yön değişikliği yaparken bu noktada en fazla kullanılan andır. Keskin bir şekilde yön değiştirilmektedir. Karşı taraf bu dengeyi sağlayamaz ise topu almak için bir şans olacaktır.
Burada yalnızca bireysel olarak performans değil aynı zamanda karşı takımın da performansı çok önemlidir. Bazen topu yukarıdan almak bazen de savunmayı aşmak için kullanılmaktadır. Ayrıca her zaman iyi bir geçiş alanı için en iyi seçeneklerden biri olmaktadır.
L Cut Hamleleri |
Boyalı alan çizgisi takip edilmektedir. |
Dirseğe kadar gelinlikten sonra kanatlara açılmaktadır. |
Aniden hızlanarak topu ister ve alırsa başarılı olmaktadır. |
İsmi de doğrudan yapılış şeklinden gelmektedir. Alçak posttan boyalı alan çizgisi takip edilirken dirseğe gelindiğinde aniden dönülmesi ise yukarıdan baktığınız zaman bir L şeklinin ortaya çıkmasını sağlamaktadır.
Basketbol Back Door Cut Hamleleri
Türkçe olarak bakıldığı zaman arka kapı kesimi olarak çevirebilirsiniz. Basketbolda cut çeşitleri içerisinde yine savunmayı aşmak için çok fazla yapılmaktadır. Hareketin temeli hücum oyuncusunun savunma oyuncusunun arkasından potaya doğru hareket etmesiyle aralıksız sürdürülmesidir.
Burada savunmacı ilk olarak hücum oyuncusundan önce perdenin üzerine geçmelidir. Perdenin üzerine geçmek için hareket edince de hücum oyuncusu doğrudan savunmacının üzerine doğru gidecektir. Daha sonra da yön değiştirerek direkt olarak potaya doğru hareket etmesine verilen genel isim olmaktadır.
Genellikle burada hedefteki savunmacı oyuncular topu takip etmeye odaklanmaktadır. Burada da hücum oyuncusu hızlı bir şekilde yönünü değiştirmek için fırsat bulabilmektedir.
İlk olarak burada topu savunmak için defans oyuncusunun dikkatini çekilmesi gerekmektedir. Oyuncu burada hareketi takip ederken ani bir şekilde ters yönde hareket edilecektir. Her zaman buradaki harekette potaya doğru olmaktadır. Böylelikle karşı taraf yön değişikliğini fark etmeden kolaylıkla potaya ulaşabilme fırsatını yakalamaktadır. Bu durumda sayı elde etmek için en iyi seçeneklerden bir tanesidir.
En büyük gücü burada yine karşı tarafın yanılmasıdır. Gerçek anlamda doğrudan potaya ulaşmak için boş alan yaratma fırsatı ele geçirilmektedir. Özellikle savunma oyuncusu yanlış yön pozisyonuna giderse doğrudan potaya ulaşılabilinir. O esnada da takım arkadaşları kendisine topu ulaştırır ise 2 puanlık bir atışın gelme ihtimali çok yüksek olmaktadır.
Mutlaka bu harekette takım arkadaşının desteklenmesi gerekmektedir. Çünkü topsuz yapıldığı unutulmamalıdır. Bazen tuzak kurmak için de yapılabiliyor. Sahte bir hareket yapıldıktan sonra aniden bu hareket yapılır ve bu durumda da savunma oyuncusu çok daha zor durumda kalarak sayıyı izlemek zorunda kalmaktadır.
Curl Cut Basketbolda Etkili Mi?
Basketbolda cut çeşitleri içerisinde kıvrılarak kat hareketi de vardır. Özellikle bu diğerlerine göre daha profesyonellik istemektedir. Bu temel hareketin en büyük etkilerinden bir tanesi de yukarıda açıklanan back door cut hareketini engellemektir. Burada ilk olarak oyuncu perdenin arkasında kalmaktadır.
Daha sonra ise hücum oyuncusunun arkasından takip edildiği durumlarda hücum oyuncusu perdenin üzerinde hareket edecektir. Perdeyi yapan oyuncuya yakın bir şekilde ortaya doğru kıvrılarak hareket etmektedir. Yani burada doğrudan bir düz koşu söz konusu değildir.
Önemli olan ilk olarak çemberin içine yaklaştıktan sonra hücum oyuncusunun takip etmesini sağlayarak yine bu perdeyi yapan oyuncuya doğru yakın bir kıvrılıştır. Bu durumda sanki hücum oyuncusunun doğru yöne doğru gittiğini gösterirken aslında tam tersi uzaklaşmasını sağlamaktadır.
Shallow Cut Özellikleri ve Yapılışı
Burada hem topsuz hem de toplu oyuncunun bir arada bulunması gerekmektedir. Basketbolda cut çeşitleri içerisinde en Kıvrak olan mıdır. Toplu oyuncu ilk olarak sol kısmındaki oyuncuya yaklaşırken ancak ona doğru pas vermeyecektir. Ona doğru gitmesiyle birlikte burada topa sahip olan oyuncunun boşalttığı alana doğrudan kesme hareketini yapacak oyuncu yönelmektedir. Böylelikle aslında bir yer değiş tokuş yapılmaktadır ve top el değiştirilecektir.
Buradaki katı yapan oyuncu savunmanın topu hamle yapamayacağı kadar uzaklaşması gerekmektedir. Bunun için de gerekirse uzun bir yay çizebilir. Yay çizerek geçtikten sonra ise hem topa sahip olan oyuncu korunurken hem de defansın topa ulaşması engellenmektedir.
Sonuç olarak bakıldığında burada sadece bireysel bir hareketten değil doğrudan takım hareketlerinden söz edilmektedir. Ayrıca bir yandan da oldukça bireyseldir. Her zaman genellikle yapılmasının sebebi kesmek yani defansın hareketini keserek kendi takımına alan yaratmaya çalışmaktır. En çok bunlar yapılmaktadır ve doğru yapıldığı zamanda başarılı olmaktadır.